ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Γενικά

Η Αστυπάλαια είναι ένα πανέμορφο νησί, σε σχήμα πεταλούδας, στη μέση του Αιγαίου. Όπως τα φτερά της Αστυπάλαιας είναι προσανατολισμένα ανατολικά και δυτικά, έτσι είναι και το νησί, ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στις Κυκλάδες. Το νησί έχει μια διαρκή και πλούσια ιστορία τουλάχιστον 2.500 χρόνων, Προσφάτως βρέθηκαν, στο Βαθύ, βραχογραφίες που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Η νεότερη ιστορία του νησιού έχει σημαδευτεί σημαντικά από την ενετοκρατία και ειδικότερα την κατοχή του νησιού από τους Querini, γνωστή και πλούσια οικογένεια της Βενετίας που υφίσταται μέχρι σήμερα. Την εποχή αυτή χτίστηκε και το σημαντικότερο τοπόσημο της Αστυπάλαιας, το κάστρο της Χώρας, με το τείχος του να αποτελείται από τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών και στην εποχή της ακμής του να φιλοξενεί 2000 κατοίκους στο εσωτερικό του.

Οικισμοί

  Χώρα: Περιμετρικά του Κάστρου απλώνεται η Χώρα. Κυκλαδίτικα κυρίως σπίτια, αλλά και αρκετά με κεραμίδια, ανακατεμένα με πολλά εκκλησάκια, δημιουργούν σοκάκια - λαβύρινθους. Στο διάσελο ανάμεσα στο λόφο του Κάστρου και του προφήτη Ηλία βρίσκονται οι ανεμόμυλοι που δημιουργούν την πλατεία που αποτελεί το κέντρο της ζωής της Χώρας. Εδώ είναι το δημαρχείο, αλλά και τα περισσότερα μαγαζιά της Χώρας, είτε εμπορικά, είτε φαγητού-ποτού.
 
Hint: 1.Περιπλανηθείτε στα καλντερίμια της Χώρας και ξεδιψάστε με ένα κοκτέιλ ακριβώς κάτω από το κάστρο 2. Μη χάσετε τη Ναρκίσειο βιβλιοθήκη και τον ανεμόμυλο που στεγάζει το ξενόγλωσσο τμήμα της, καθώς και τον μύλο με τις εκθέσεις που οργανώνει ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας.

  Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα ξεκινάει ο Πέρα Γιαλός, κάποτε ξεχωριστός οικισμός από τη Χώρα, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Ιταλική κατοχή και μετά. Εδώ βρίσκεται η ομώνυμη παραλία, το λιμάνι με τη μαρίνα, αλλά και το υπόλοιπο διοικητικό κέντρο, με την αστυνομία, το λιμεναρχείο, την τράπεζα. Εδώ βρίσκεται και το μουσείο της Αστυπάλαιας και πολλές επιλογές φαγητού.

  Hint: Απολαύστε δείπνο με φόντο το κάστρο, και μετά βόλτα για παγωτό στη μαρίνα.

 

  Λιβάδι: Το λιβάδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός από τη νότιο - δυτική πλευρά της Χώρας. Απέχει ελάχιστα από αυτή και είναι η μεγαλύτερη και πιο τουριστική παραλία του νησιού. Η κοιλάδα που σχηματίζεται είναι καταπράσινη σε αντίθεση με το υπόλοιπο τοπίο και στο βάθος της υπάρχει το φράγμα του νησιού.

Hint: Φαγητό ή ποτό στην παραλία με θέα της Χώρας και το φεγγάρι να ανατέλλει μέσα απ’ τη θάλασσα.

 

  Μαλτεζάνα: Περνώντας το Στενό, δηλαδή το πιο στενό τμήμα του νησιού, φτάνεις στη Μαλτεζάνα. ένα ψαροχώρι που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι αλλά ζωντανεύει το καλοκαίρι. Η Μαλτεζάνα είναι ένας μεγάλος κόλπος, προστατευμένος από 2 νησάκια, το Χοντρό και το Λιγνό. Όχι τυχαία, ήταν ορμητήριο πειρατών, αλλά και η ναυτική βάση των Ιταλών κατά την κατοχή. Έχει αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια με φρέσκο ψάρι από τα καΐκια που δένουν στο μώλο της.

  Βαθύ: Μετά τη Μαλτεζάνα το τοπίο αλλάζει τελείως, κυριαρχεί το πράσινο των κέδρων και το άσπρο των ασβεστόλιθων, μέχρι την εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα του Βαθιού. Στις δύο άκρες της λιμνοθάλασσας βρίσκονται οι (πολύ μικροί) οικισμοί Έξω και Μέσα Βαθύ ενώ στο άνοιγμα του κόλπου βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

  Hint: Το βιομηχανικό καμίνι ανάμεσα στους δύο οικισμούς που παρήγαγε ασβέστη έως τη δεκαετία του ‘70 αλλά και η παραλιακή βόλτα μέχρι τον προϊστορικό οικισμό και τις βραχογραφίες του.

 

Πρόσβαση

Πλοίο

 

Είναι η πιο οικονομική επιλογή, με τακτική σύνδεση από τον Πειραιά και τη γραμμή των Κυκλάδων. Η εταιρία που εξυπηρετεί την Αστυπάλαια είναι η Blue Star Ferries και τα δρομολόγια προσαρμόζονται ανάλογα την εποχή. Επίσης υπάρχει τοπική σύνδεση με την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα 2 φορές τη βδομάδα. Το πλοίο από τον Πειραιά προσεγγίζει στο λιμάνι του Αγ. Ανδρέα, το οποίο απέχει 6 χλμ από τη Χώρα, ενώ το τοπικό δρομολόγιο για Κάλυμνο εξυπηρετεί το λιμάνι του Π. Γιαλού. Για λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στον τοπικό πράκτορα στο +302243061224, στο bluestarferries.com, anekalymnoy.gr ή στο ferryhopper.com.

 

Αεροπλάνο

 

Το καλοκαίρι η σύνδεση με την Αθήνα είναι σχεδόν καθημερινή ενώ υπάρχει τακτική σύνδεση και με τη Ρόδο, την Κω, τη Λέρο και την Κάλυμνο. Η εταιρία που εξυπηρετεί την Αστυπάλαια είναι η Sky Express, ενώ το αεροδρόμιο βρίσκεται στη Μαλτεζάνα, περίπου 9 χλμ από τη Χώρα. Για λεπτομέρειες απευθυνθείτε στον τοπικό πράκτορα στο +302243061571 ή στο skyexpress.gr.

  Hint: Τις περιόδους με μεγάλη τουριστική ζήτηση, κλείστε τα εισιτήρια σας από νωρίς, ιδιαίτερα για αεροπορικά και καμπίνες!

Μετακίνηση

Το τοπικό λεωφορείο συνδέει τους 3 μεγαλύτερους οικισμούς της Αστυπάλαιας (Λιβάδι, Χώρα - Πέρα Γιαλός, Μαλτεζάνα). Επίσης, υπάρχουν 2 ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία που μπορούν να βοηθήσουν σε μακρύτερες διαδρομές. Προτείνουμε να έρθετε με το όχημα σας (ή να νοικιάσετε) για να ευχαριστηθείτε τη διαμονή σας στο έπακρο, μιας και αρκετές απομακρυσμένες και όμορφες παραλίες συνδέονται με χωματόδρομους. Όσο για τις θαλάσσιες εκδρομές υπάρχουν αρκετές επιλογές από το λιμάνι του Π. Γιαλού και της Μαλτεζάνας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης σκάφους.

​  Hint: Κλείστε από νωρίς τα οχήματα που επιθυμείτε να νοικιάσετε. Με jeep και enduro/ on - off μηχανές θα είστε πιο ξέγνοιαστοι. Μπορείτε να ζητήσετε να σας το παραδώσουν στο λιμάνι ή στο αεροδρόμιο.

Tel: +30 6932193882

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon